Turistfritt i Rom

Turistfritt i Rom

För att se en stad räcker det naturligtvis med de tre dagar som de flesta spenderar på att springa runt mellan de mest kända sevärdheterna, äta en eller två pizzor, en tallrik pasta, några glassar och ännu några fler glas vin.

Men för att verkligen lära känna en stad krävs lite mer än så. För att verkligen lära känna en stad måste du ge dig i väg lite utanför turiststråken, se det som inte alla andra ser, konfronteras med det som inte alltid är jättevackert men ändå så intressant. Just i Rom är det inte så lätt att hitta platser helt utan turister, men det finns några platser och saker att se som de flesta andra aldrig ens hört talas om. Det finns faktiskt ett Rom utanför Centro Storico, bortom Fontana di Trevi, Colosseum och Spanska trappan. Har du lite tid över rekommenderar vi starkt att besöka någon eller några av platserna nedan. Upptäck Rom!

Garbatella

Garbatella är en klassisk arbetarstadsdel som uppfördes på 1920-talet, då utanför Rom, som ett kvarter avsett för fattiga arbetare. Arkitekturen är tidstypisk och att strosa omkring i Garbatella är som att befinna sig i en helt annan stad. Stora hyreshus från 20-talet i varma färger blandas med småhus från samma tidsperiod. Utmärkande är också de små trädgårdarna som du inte kan hitta någon annanstans i Rom och innergårdarna där smågrabbarna spelar boll.

Det är svårt att beskriva Garbatella, men det känns verkligen inte som att vara i det stora, praktfulla Rom. Även om kvarteret idag inte är ett utpräglat arbetarkvarter på grund av sitt attraktiva läge och speciella charm, finns fortfarande atmosfären av något riktigt genuint kvar. Garbatella är en personlig favorit. Inte många turister hittar hit och skulle du ha tid över så gör ett besök!

Hitta dit: Ta tunnelbanan linje B och hoppa av på stationen "Garbatella". När du kommer ut från stationen tar du höger på Via G. Pullino ca 100 meter och svänger vänster på t.ex. Via G. Ansaldo eller Via Licata. Sen är du där.

E.U.R.

Esposizione Universale di Roma är en stadsdel söder om Rom som byggdes upp på Mussolinis beordran inför en världsutställning som skulle hållas 1942 (men som aldrig blev p.g.a kriget). I den här delen av Rom arbetar många av romarna och ska definitivt besökas av dig som har ett intresse för arkitektur i allmänhet och fascistisk arkitektur i synnerhet. Palazzo della CiviltÃ&xnbsp; del Lavoro anses vara ett mästerligt fascistiskt bygge. Hela kvarteret är en magnifik uppvisning i strikt ingenjörskonst. Allt är symmestriskt, stort men enkelt, hörnen sylvassa och linjerna spikraka. I E.U.R. finns också ett litet shoppingstråk på Viale Europa.

Hitta dit: Ta tunnelbana linje B och stig av vid E.U.R Palasport eller E.U.R Fermi.

Parker i Rom

Rom är full av parker och varför inte försöka hitta din egna favorit? Den mest kända av dem alla är Villa Borghese (se Norra Rom), men det finns så många fler oaser att upptäcka. Ofta kan det vara lite svårt att se parkerna utifrån, eftersom höga murar byggdes upp runt dem på den tiden de var privata egendomar till framstående romare.

Villa Pamphili

Roms största park börjar i Monte Verde Vecchio i sydvästra Rom (i närheten av Trastevere). Det är en enorm park som anlades på 1600-talet. När du tror att du nått andra sidan, har du i själva verket bara nått halvvägs. Gå över den lilla gångbron och fortsätt några kilometer till in i det vilda.

I de centrala delarna av den östra delen av parken ligger Casino del Belrespiro, Roms kanske vackraste hus som påminner lite om vårt eget Solliden. Villa Pamphili inrymmer allt ifrån tät skog, dammar och stora ängar till mysiga passager, joggingslingor och mäktiga portar. Parken är perfekt för en paus från Roms hektiska trafik och tryckande värme på sommaren, eller varför inte för en siesta i det gröna efter en hetsig söndagsförmiddag på Porta Portese (se Shopping). Hitta dit: Ta buss nr 44 från Trastevere och hoppa av vid Ottavilla (efter att bussen kört igenom ett valv är det den tredje hållplatsen). Gå vidare i bussens körriktning och ta höger efter det lilla torget/parkeringsplatsen. Gå ca 500 meter till nästa knut och gå in i parken via handikapprampen som leter upp till en liten ingång genom muren.

Villa Sciarra

En vacker park mellan Trastevere och Monte Verde med en bra utsikt över Rom om du går allra längst in. Hitta dit: Buss 44 från Piazza Venezia/Trastevere eller nr 75 från Termini/Trastevere. Hållplatsen heter Calandrelli.

Villa Torlonia

En park i närheten av Piazza Bologna vid Via Nomentana. I parken ligger en villa i nyklassicistisk stil, som var självaste Benito Mussolinis residens mellan 1920 och 1943. I Villa Torlonia hittar du även Casina delle Civette, som byggdes mellan 1840 och 1930 och är en arkitektorisk blanding av alpstuga, gotiskt slott och bondgård med detaljer i art-nouveau. Kanske inte helt turistfritt, men värt ett besök ändå. Hitta dit: Ta Metro B till Piazza Bologna och följ Via Ravenna (som övergår till Via A. Torlonia efter två korsningar).

Villa Ada

Huset i Villa Ada, en jättepark nordost om Villa Borghese, var förut Vittorio Emanuele IIIs privata residens och är idag Egyptens ambassad. Parken runt omkring är Roms kanske vildaste park med små sjöar och stora ängar och skogspartier.

Hitta dit: Ta buss nr 92 från Termini mot Pampanini och hoppa av efter tio hållplatser vid Via Sebino. Ta sedan första gatan till vänster.

Marknader i Rom

Med marknaderna är det som med parkerna, det finns hur många som helst! Varje förmiddag har i princip varje kvarter sin egna marknad. Det är egentligen bara att slänga kartan, ge sig iväg vartsomhelst och du kommer efter inte alltför lång tid hitta din marknad. Den största av dem alla är Porta Portese (se Shopping), men vill du se marknaderna som många romare besöker till vardags och som inte är så turistfyllda som Porta Portese har vi här några bra tips.

San Giovanni di Dio

Marknaden vid Piazza San Giovanni di Dio ligger söder om Trastevere och anses av vissa vara en av de bättre i Rom. Här hittar du allt ifrån frukt, grönsaker, kött och fisk till kläder, skor och hushållsredskap.

Hitta dit: Ta spårvagn nr 8 från Largo di Torre Argentina till Piazza San Giovanni di Dio. Du ser marknaden från spårvagnen.

Piazzale Ponte Milvio

En marknad i norra Rom i närheten av Stadio Olimpico.

För att hitta dit, ta spårvagn nr 2 från Piazzale Flaminio (Piazza del Popolo) till ändstationen och sedan buss nr 911, 446 eller 301 fem hållplatser.

Piazza Testaccio

Marknad på torget i det karaktäristiska kvarteret Testaccio (se nedan). Hitta dit: Ta buss nr 75 från Stazione Termini eller Colosseum och hoppa av på Via Marmorata. Ta sedan Via Giovanni Battista Bodoni och du kommer rakt på marknaden.

Testaccio

Testaccio är en ganska central stadsdel som inte många turister hittar till (förutom de partysugna, se Roms nattliv). Här finns egentligen ingenting att se på, men kvarteret är ett av de riktigt traditionella med en stolt arbetarhistoria.

I antikens Rom var Testaccio hamnkvarter och hit anlände varor från hela Romarriket. Det sägs att kullen som reser sig i södra Testaccio egentligen är en stor hög av terracottaskärvor (varorna fraktades i behållare av terracottalera) från den tiden. Efter Italiens enande i mitten av 1800-talet blev Testaccio ett verkligt arbetarkvarter med billiga bostäder för stadens industriarbetare. Att ta en promenad och känna arbetarhistoriens vingslag i Testaccio är en rekommendation. Annars är stadsdelen idag mest känt som ett av det nattliga Roms hetaste nöjeskvarter. Om du vill äta traditionell romersk mat och snacka fotboll är Testaccio den rätta platsen för dig. Men tänk på att det är Roma som är kvarterets lag, inte Lazio...

San Lorenzo

Kanske är det fel att påstå att San Lorenzo är turistfritt, här ligger något enstaka hotell. Men de turister som finns försvinner bland den stora massan studenter och esteter som cirkulerar i stadsdelen. San Lorenzo är just studenternas, esteternas och den alternativa kulturens kvarter i Rom, alldeles i närheten av universitetet. Det är liksom Testaccio en legendarisk, radikal arbetarstadsdel. På 1920-talet ockuperade arbetarklassen San Lorenzo och tog kontrollen över kvarteret från de styrande fascisterna. Om Testaccio idag blivit ett fint kvarter att bo i har San Lorenzo behållit sin ganska skabbiga, skitiga och grova karaktär. Det är inget direkt vackert område, men charmigt, livligt och sympatiskt tack vare alla studenter och alternativa personligheter samt sina många barer och restauranger. Du kan gå till fots från Stazione Termini, ta bara Via Marsala till Piazzale Porta di San Lorenzo eller ta buss 105 från Termini mot Stazione Grotte Celoni fyra hållplatser till Via di Porta Maggiore och sedan gå igenom porten.

Via Tuscolana

Vi kan kalla det överkurs eller något för dig som verkligen vill se hur vanliga romare bor och hur kvarteren lite utanför de allra mest centrala delarna ser ut. Via Tuscolana är inte vacker, inte spektakulär och egentligen helt ointressant. Den är bara lång. Och så är den typisk för den helt vanliga italienska medelklassen i storstaden. Gatan är ganska livlig med många affärer, cafèer och barer och framförallt så är den hårt trafikerad. Vi föreslår av du tar tunnelbanan till t.ex. Subaugusta eller Giulio Agricola och sedan promenerar in mot stan en bit för att sedan ta tunnelbanan tillbaks vid t.ex. tunnelbanestationen Lucio Sestio. Gå även in lite i parallellgatorna och kvarteren innanför huvudgatan för att skapa dig en bättre bild.

Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè är ett litet kvarter (eller några gator) runt Piazza Mincio som egentligen ligger ganska centralt, men som få turister hittar. Kvarteret karaktäriseras av fantastiska hus, som uppfördes av arkitekten Gino Coppedè efter första världskriget och som inspirerats av flera olika stilar såsom Stile Liberty, Art Deco, stilar från medeltiden och den grekiska antiken. Förutom de spektakulära husen hittar du "grodfontänen", Fontana delle Rane från 1924, på Piazza Mincio. Man kommer in till kvarteret från Via Tagliamento genom ett stort valv som förenar två hus. Detta är en verkligt gömd pärla som inte många turister hittar.