Vatikanstaten

Petersplatsen - Piazza San Pietro

En av världen mest kända och definitivt heligaste platser, Piazza San Pietro. Torget anlades på 1600-talet av Bernini och är 198 meter brett. Bernini hade för avsikt att bygga kolonner runt hela torget, men det blev aldrig av och idag är endast två tredjedelar inringat. Från början var hela San Pietro insprängt i ett kvarter med trånga gator och meningen var att besökaren skulle komma direkt Från dessa gator ut på torget och bli mäkta förvånad. Men Mussolini förstörde delvis denna tanke när han lät riva hela kvarteret framför Piazza San Pietro och anlade den breda gatan Via della Conciliazione, som dag leder fram till torget.

I huset till höger om Piazza San Pietro ligger påvens kontor. Det är det andra fönstret till höger på översta våningen som är hans arbetsrum. Kl. 12 på söndagar talar påven till folket på Peterplatsen. Vanligvis håller han även mässa på onsdagsförmiddagar. Kom dit i god tid!

Tänk på att du fortfarande kan få uppleva en wow-effekt om du går in på Petersplatsen från Via di Porta Angelica, gatan som kommer från Piazza del Risorgimento till höger. Gå sedan ner för Via della Conciliazione och beskåda den enorma Basilica di San Pietro från distans.

Peterskyrkan - Basilica di San Pietro

Det finns inget som kan jämföras med den enormt mäktiga Peterskyrkan, Basilica di San Pietro. Kyrkan är byggd på den plats där kristna, bland dem aposteln Petrus, led martyrdöden mellan år 64 och 67 och Petrus begravdes där Peterskyrkan står sedan år 326. Innan kyrkan byggdes låg kejsar Neros stadium Circo Vaticano på denna plats, obelisken i mitten av Petersplatsen användes som vändpost under tävlingarna. Under mitten av 1400-talet var kyrkan så nedsliten att påve Nicholas V beslutade att bygga om den från grunden. Det var emellertid först år 1506 som arbetet kom igång på riktigt och det tog 120 år att avsluta (1526). Bland dem som deltog i arbetet under dessa år var Bramante, Rafael, Michelangelo och Maderno, varav Michelangelo anses ha bidragit mest (det var han som designade kupolen).
Kyrkan, som sägs ha plats för 60 000 personer, är ett konstmuseum och en skattkammare i sig. Bl.a kan du se Berninis högaltare här, framför vilket endast påven får hålla mässa, Michelangelos skulptur Pietá från 1499 (den enda skulpturen med hans signatur på), som föreställer Maria med den döde Jesus i sitt knä. Vidare finns en oändlig mängd målningar, andra skulpturer, mosaiker och reliker i kyrkan och ett stort antal påvar ligger begravda här tillsammans med andra historiska personligheter, som t.ex. Drotting Kristina. I mitten av kyrkan ska en bit av Kristi kors finnas bevarad. Vi rekommenderar dig som är intresserad att köpa en mer detaljerad guide på plats.

Att gå in i själva kyrkan är gratis. Vill du gå upp i kupolen och beskåda Rom Från ovan kostar det 7 euro om du vill ta hissen första biten, annars 4 euro. Kupolen är 111 meter hög och utsikten fantastisk. På vägen upp kan du även se ned i kyrkan från insidan av kupoltaket, en minst sagt svindlande syn. En varning till alla höjdrädda och klaustrofobiska är på sin plats. Gångarna upp till kupolens balkong är trånga och lutar inåt...

Tänk på att klä dig så att knän och axlar är täckta, annars kommer du inte in i Peterskyrkan (eller kupolen). Peterskyrkan har öppet till klockan 19.00 dagligen.

Vatikanmuseerna

Att hitta till Vatikanmuseerna är ett problem för alla turister, såvida inte kön sträcker sig ända ner till Petersplatsen (en knapp kilometer...), vilket den kommer att göra om du inte kommer dit i tid. Alltså, för att hitta dit: Följ muren Från Petersplatsen mot Piazza del Risorgimento (du har muren till vänster om dig hela tiden), där du tar vänster (följ muren hela tiden). Gatan svänger efter ett tag till höger, efter svängen tar du vänster upp i första gatan (följ muren) ca 500 meter. Du ser inte ingången förrän du är ända framme. Det tar 5-10 minuter att gå från Petersplatsen.

Öppettider och biljetter: Inträdet kostar 16 euro. Museerna har öppet måndag till lördag kl. 9.00-18.00 och biljett luckorna stänger kl. 16.00. Dessutom börjar du bli utkörd kl. 17.30. Vatikanmuseerna har även öppet varje sista söndag i månaden mellan kl. 9.00 och 14.00. Sista insläpp är då 12.30 och det är fritt inträde. Vi rekommenderar starkt att köpa biljett online förväg, då slipper du nämligen den väldigt långa kön. Biljett online till Vatikanmuseerna kan köpas här. Det är inte världens modernaste hemsida. Köerna för att komma in kan vara extremt långa, så om du inte har köpt biljett i förväg, var där tidigt. Med tidigt menar vi runt kl. 8.00. Du kommer få vänta ändå, men det gör ändå en skillnad att vara först i kön. Om inte annat därför att du inte kommer att behöva trängas när du väl är inne, utan kan njuta av ett nästan tomt museum. Om du inte är en morgonmänniska, så försök nära stängningsdags. Du kan hyra en audio-guide (runt 5 euro), vilket vi starkt rekommenderar framför att ta en guidad tur. På ljudspelaren trycker du bara in numret som du ser bredvid tavlan, skulpturen eller väggmålningen och du får en intressant presentation. Mycket bättre och billigare än att behöva följa en guide genom hela museet.

Avsätt några timmar för ditt besök och vill du bara se höjdpunkterna rekommenderar vi Galleria delle Carte Geografiche, som innehåller 40 färgstarka, topografiska kartmålningar som målades 1580-1583. De fantastiska freskerna i taket visar kyrkans historia och hänger hela tiden ihop geografiskt med kartan på väggen under.

Du får heller inte missa Stanze di Raffaello (Rafaels rum, som en gång var påve Julius II privata våning) med otroligt färgstarka och vackra väggmålningar, däribland hans mest berömda verk, den fascinerande och lite förvirrande "Scuola d'Atene" (Atenskolan). Målningen avbildar filosofer och studenter runt Platon och Aristoteles. I mitten finns Aristoteles och Platon (som pekar upp mot himlen eller idévärlden) själva. Mannen i grönt till vänster som står med ryggen mot Platon och Aristoteles och räknar argument på ena handens fingrar är Sokrates. Pytagoras sitter och skriver nedanför trappan i vänstra hörnet och den halvnakna personen i trappan är Diogenes. Mannen som sitter och skriver just under trappan är Herakleitos. Rafael visste naturligtvis att alla dessa filosofer inte levde under samma tid och tavlan är således ingen historisk avbildning utan ett åskådliggörande av filosofin själv. Det förvirrande i målningen är att några av figurerna är avbildade som andra stora personligheter. Platon är till exempel avbildad som Leonardo da Vinci och Herakleitos som Michelangelo. Det är Rafael själv som står i högra hörnet med vita kläder och ljus huvudbonad.
Sixtinska kapellet är påvens privata kapell och det är här konklaven hålls när en ny påve ska utses. I kapellet finns några av världens mest berömda målningar, bl.a Michelangelos fresker "Genesis" (Skapelsen) i taket, som bl.a. innehåller scenen där Gud skapar Adam och "Guidizio Universale" (Yttersta domen) på främre väggen. Det var som bekant Michelangelo som mellan 1508-1512 målade hela det 800 kvadratmeter stora taket. "Guidizio Universale" på den främre väggen gjorde Michelangelo mellan 1535-1541 och anses vara hans främsta verk. Målningen skildrar de dödas själar som stiger upp för att möta Guds vrede. Rent generellt kan man säga att har du varit i Sixtinska kapellet har du sett renässansens främsta verk.

Öppettider och inträdesavgift: Att förstå öppettiderna är en liten konst i sig. Mellan november och februari 8.45-13.45 måndag till lördag. Mellan mars och oktober 8.45-16.45 måndag till fredag. Dessutom är det öppet den sista söndagen i varje månad 9.00-13.45 under hela året och då är det gratis att gå in. Övriga tider kostar det 16 euro (april 2016). Biljettluckorna stänger 75 minuter innan museet stänger förutom på söndagarna, då du inte kommer in senare än 90 minuter innan musset stänger. Låter det komplicerat? Det är det. Men vi rekommenderar verkligen ett besök, även för de som normalt inte gillar konst!

Castel Sant'Angelo

Den runda, stora byggnaden mittemot Petersplatsen, i andra änden av Via del Conciliazione är Castel Sant'Angelo, som byggdes på det tidiga 100-talet av kejsar Hadrian. Från början var det ett mausoleum, men på 500-talet gjordes det om till ett fort för påvarna. År 1277 bands fortet samman med Vatikanen genom en mur med en smal gång, genom vilken påven kunde förflytta sig snabbt vid fara. Efter att ha bl.a. ha varit ett fängelse och inrymt tortyrkammare är Castel Sant'Angelo nu ett museum, Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo. Byggnaden har fem våningar, längst ned slingrar sig stora ramper sig uppåt. På andra våningen finns fängelseceller och på tredje våningen hittar du två stora borggårdar eller terasser. Den fjärde våningen var påvens tillhåll med vackra salar där du kan se fresker av bl.a. Giulio Romano och Perin del Vaga (från Rafaelskolan). Men här finns även en fängelsecell, där den berömde Alkemisten satt som fånge under 1700-talet. Det översta våningsplanet är en stor terrass.

Öppettider och inträdesavgift: Tisdag till söndag mellan 9.00 och 20.00 (biljettluckan stänger kl. 19.00) och inträdet kostar 5 euro.

Tänk på att om du fortsätter förbi Castel Sant'Angelo hittar du det pampiga Palazzo di Giustizia, Justitiepalatset, byggt 1888-1910 och säte för Italiens högsta domstol.

Specialerbjudanden på hotell i Rom